Уургийн нунтгууд хар тугалга агуулдаг нь тогтоогдлоо

10-р сар 28, 2025 - 11:53
 0
Уургийн нунтгууд хар тугалга агуулдаг нь тогтоогдлоо

АНУ-ын бие даасан хэрэглэгчийн байгууллага Consumer Reports (CR) 2025 оны судалгаагаар 23 төрлийн уурагны нунтаг болон бэлэн шейкэнд шинжилгээ хийжээ. Туршилтад хамрагдсан бүтээгдэхүүнүүдийн гурваны хоёрт нь зөвшөөрөгдөх хэмжээнээс илүү хар тугалга (lead) илэрсэн байна.

⚗️ Шинжилгээний гол дүн

CR-ийн баг уурагны зах зээлд давамгайлж буй ургамлын болон сүүн гаралтай бүтээгдэхүүнүүдийг тус тусад нь шалгасан байна. Үр дүнгээс харахад:

  • Ургамлын гаралтай (plant-based) бүтээгдэхүүнүүд хүнд металлын бохирдлын хувьд хамгийн эрсдэлтэй гарсан.

  • Сүүн (whey) болон махны (beef) гаралтай бүтээгдэхүүнүүдийн бохирдлын түвшин харьцангуй бага байжээ.

  • Зарим бүтээгдэхүүнд кадми (Cadmium) болон арсеник (Arsenic) зэрэг бусад хорт элементүүд илэрсэн байна.

CR-ийн “аюулгүй хэрэглээний дээд хэмжээ”-г 0.5 микрограм хар тугалга/хоног гэж үздэг ба зарим бүтээгдэхүүн энэ хэмжээнээс 10 – 15 дахин их байжээ.

🧾 Хүнд металлын агууламж өндөр гарсан брэндүүд

  • Naked Nutrition – Vegan Mass Gainer: Нэг тунгаар ~7.7 микрограм хар тугалга

  • Huel – Black Edition: ~6.3 микрограм

  • Garden of Life – Sport Organic Plant-Based Protein

  • Momentous – 100 % Plant Protein

  • Vega – Premium Sport Plant-Based Protein

  • Orgain – Organic Plant-Based Protein

Харин Optimum Nutrition – Gold Standard Whey зэрэг сүүн гаралтай бүтээгдэхүүнүүд хамгийн “аюул багатай” гэж дүгнэгджээ.

Мэргэжилтнүүдийн тайлбарласнаар ургамлын гаралтай түүхий эд хөрснөөс хүнд металл шингээдэг тул хөрсний бохирдол, усалгааны усны чанар, боловсруулалтын технологи зэрэг хүчин зүйлс шууд нөлөөлдөг.

Иймээс “байгалийн гаралтай”, “органик” гэх шошго нь аюулгүй гэсэн баталгаа биш аж.

📍 Хэрэглэгчдэд өгөх зөвлөмж

  • Уурагны нунтаг болон шейк сонгохдоо гуравдагч байгууллагын (third-party) лабораторийн баталгаатай эсэхийг шалгах;

  • “Lead free”, “Heavy metal tested” гэх шошго байгаа эсэхийг анхаарах;

  • Биеийн тамирын нэмэлт уураг хэрэглэх хугацааг түр зуурын хөтөлбөр болгон хязгаарлах, удаан хугацаагаар өдөр бүр хэрэглэхээс зайлсхийх;

  • Хэрэв боломжтой бол уургийн хэрэгцээг байгалийн хүнсээр (өндөг, мах, шош, самар гэх мэт) хангах.

Судалгаанаас үзэхэд уурагны нунтаг, шейкнүүд нь биеийн хөгжлийг дэмждэг ч хор нөлөөг нь үл тоомсорлох нь эрүүл мэндэд ноцтой эрсдэл үзүүлж болзошгүй байна.
Хүнсний нэмэлт бүтээгдэхүүн “эрүүл” нэрийн дор зарагдаж байгаа энэ үед хэрэглэгчийн хяналт, сонголт хамгийн хүчтэй хамгаалалт хэвээр үлдэж байна.

Таны хариу үйлдэл юу вэ?

Таалагдлаа Таалагдлаа 2
Таалагдахгүй Таалагдахгүй 0
Хайр Хайр 0
Хөгжилтэй Хөгжилтэй 0
Ууртай Ууртай 0
Гунигтай Гунигтай 0
Гайхалтай Гайхалтай 0